Tweede wereldtitel Schouten

Gepost op 09 februari 2019
Tweede wereldtitel Schouten

Irene Schouten heeft voor de tweede keer in haar carrière de wereldtitel op de mass start gepakt. De Noord-Hollandse maakte het na goed werk van Melissa Wijfje in de sprint af. Schouten bleef Ivanie Blondin en Elizaveta Kazelina ruim voor.

Bij de mannen zegevierde Joey Mantia. De mass start kende een typisch verloop, met meerdere uitlooppogingen, maar niemand die uit de greep van het peloton bleef. Na de laatste tussensprint nam Melissa Wijfje, die eerder op de dag indruk maakte op de 1500 meter, het initiatief. De 23-jarige rijdster van het Gewest Fryslân hield het tempo hoog, zodat Schouten in een goede uitgangspositie aan de sprint kon beginnen. "We hadden een plan afgesproken en dat liep perfect", zei Schouten na afloop bij de NOS.

"Normaal gesproken loopt het altijd anders op de mass start, maar dit keer niet." Toen Blondin met het luiden van de bel overnam van Wijfje, zat Schouten perfect in haar kielzog. "Na 150 meter dacht ik: 'ik kan sneller' dus toen ben ik er overheen gegaan." Schouten roemde het goede teamwork met Wijfje, die uiteindelijk op de tiende plaats eindigde. Daarnaast merkte ze ook op dat er harder gereden werd dan anders. "Maar wij zijn fysiek sterker dan de rest denk ik. Het is voor ons alleen maar beter als het iets harder gaat, dan komen we ook niet in het gedrang."