Vreugdenhil wint Alternatieve Elfstedentocht

Gepost op 30 januari 2019
Vreugdenhil wint Alternatieve Elfstedentocht

Frank Vreugdenhil heeft de grootste prijs in zijn carrière op zijn naam geschreven. De 34-jarige rijder van AB Vakwerk pakte de zege in de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. Vreugdenhil won na een wedstrijd over 200 kilometer de eindsprint van een kopgroep van zeventien man. Hij duwde zijn schaats net iets eerder over de finish dan Crispijn Ariëns, de winnaar van 2017. Jordy Harink gleed als derde over de meet.

De wedstrijd kwam op gang met een aantal vluchtpogingen, maar deze hielden geen stand. Na 110 kilometer ging Niels Overvoorde, de nummer drie in de Aart Koopmans Memorial, alleen op avontuur. Veertig kilometer lang bleef hij uit de greep van het peloton. De kopgroep van zeventien man werd uiteindelijk in de laatste ronde gevormd.

Net als maandag in de tweede KPN Grand Prix, die werd gewonnen door Gary Hekman, was het sleutelwoord wederom 'controleren'. "Iedereen heeft z'n werk perfect gedaan", begint Vreugdenhil. "Ik was de kopman en dat ben ik wel eens vaker geweest, maar met zo'n druk erop raad ik niemand aan. Mijn jaren gaan ook tellen en deze stond bovenaan m'n lijstje. Jouw naam op dat bord… Dit is absoluut de kroon op m'n carrière. Ik zou nu kunnen stoppen, maar ik ga mooi nog een jaar door", lacht hij.

"Willem (Hoolwerf) trok de laatste twee kilometer voor mij aan. Hij moest nog een paar keer mensen pareren. Ik heb zo lang mogelijk gewacht en ging vol aan, zodat Gary eventueel nog in het wiel mee kon. Maar ik ging eigenlijk zo snel, en blijkbaar viel Gary, dus kreeg ik mooi het gat. Ik dacht: als ik deze snelheid houd, moet ik nog maar zien wie eroverheen komt." Vreugdenhil stond drie keer eerder op het podium in de Alternatieve Elfstedentocht (tweede in 2017 en 2013 en derde in 2018), maar de overwinning ontbrak tot nu toe op zijn palmares.

"Ik heb het hele jaar alleen maar getraind voor deze wedstrijd. Het ijs was zo zwaar met al die scheuren. Ik heb elke keer weer moeite om erover heen te komen. Je komt geen enkel moment in je ritme. Ik heb ook drie keer gelegen, dat was voor mij wel genoeg. Zie ik er nog fris uit? Dat zal wel de adrenaline van de overwinning zijn." "Er gaat vanavond wel wat vloeien, denk ik", lacht Vreugdenhil.

"We hebben ons de hele week ingehouden dus gaan nu wel even los. In deze koerscyclus kun je jezelf niet te veel ontspanning gunnen. Je moet de focus houden en dat heeft iedereen gedaan dus complimenten daarvoor. Ik ga nu zo snel mogelijk naar het team om iedereen bedanken." Klik hier voor de volledige uitslag.

Foto Timsimaging.nl