Stroetinga en Schouten nationaal kampioen

Gepost op 02 januari 2019
Stroetinga en Schouten nationaal kampioen

Marathonschaatser Arjan Stroetinga heeft bij het KPN NK Marathon in Groningen zijn zevende Nederlandse titel op kunstijs gewonnen. Zijn teamgenote van Royal A-ware Irene Schouten won haar vierde titel op een rij, iets wat alleen de illustere Atje Keulen-Deelstra haar ooit voordeed.

 
Stroetinga was met zes titels op zak al ruimschoots recordhouder, desondanks gold de 37-jarige Fries niet als grootste favoriet op ijsbaan Kardinge. Maar in een race waarin het tempo hoog lag (gemiddeld 45,1 km/uur) viel in 150 rondes geen enkele serieuze ontsnapping te noteren. Het draaide dus uit op een sprint van het peloton en daarin toonde Stroetinga zich, zoals zo vaak in zijn lange loopbaan, de snelste.
 
Hij bleef op de streep topfavoriet Sjoerd den Hertog (zilver) en diens ploegmaat van Okay Fashion & Jeans Crispijn Ariëns (brons) voor. Gary Hekman (AB Vakwerk) ging in de laatste bocht, in derde positie, onderuit. Stroetinga won in 2008 zijn eerste nationale titel op kunstijs en was ook de beste in 2010, 2011, 2012, 2014 en 2016. Het team van coach Jillert Anema won het NK alweer voor de tiende keer op een rij.
 
Vrouwen
Bij de vrouwen versloeg Irene Schouten na een koers over honderd ronden in de massasprint Bianca Bakker en Manon Kamminga, die op flinke afstand respectievelijk als tweede en derde eindigden. “Ik heb hem: nummer vier”, sprak Schouten, die haar ploeggenoten prees. “Ik ben blij dat ik weer in het rood-wit-blauw mag rijden, maar diegene die hem echt verdiende was Carien. Zij was supersterk en heeft bijna al het werk gedaan.”
 
Carien Kleibeuker was de belangrijkste schakel was in het strijdplan van Royal A-Ware. Met nog tien ronden op het bord bleef zij het tempo hoog houden, waarna Elisa Dul haar kopvrouw Schouten met een uitstekende lead-out naar de overwinning loodste. 
 
Met haar overwinning schaarde Schouten zich in een bijzonder rijtje. Atje Keulen-Deelstra won het NK ook vier keer op rij, van 1975 t/m 1978. Dankzij haar zege in 1980 kwam zij in totaal op vijf titels uit. Gretha Smit werd ook vier keer Nederlands kampioene, maar deed dat niet vier keer achter elkaar. 

Foto Timsmaging.nl