Schouten en Stroetinga winnen eerste mass start

Gepost op 27 september 2018
Schouten en Stroetinga winnen eerste mass start

Team Royal A-ware heeft zich tijdens de eerste mass start van het winterseizoen sterk getoond. Op het ijs van de Elfstedenhal in Leeuwarden reden Irene Schouten en Arjan Stroetinga naar de overwinning. Daan Besteman bereikte in de B-groep bij de heren als eerste de finishlijn.

Bij de dames werden er in de tussensprints punten gesprokkeld door Melissa Wijfje, Esmee Visser, Merel Bosma, Marijke Groenewoud en de uiteindelijke winnares Irene Schouten. In de slotfase van de koers over zestien ronden werd het peloton aangevoerd door de Royal A-Waretrein met Elisa Dul, Groenewoud en Schouten. In de eindsprint bleef Schouten haar teamgenoot Groenewoud voor. Jessica Merkens sprintte naar plek drie. 

Voor Schouten was het de eerste keer samen koersen op een mass start met haar jonge ploeggenotes Groenewoud en Dul. "We hebben eerst bedacht hoe we het zouden aanpakken. Die meiden zijn hier ook om te leren, want ik ga natuurlijk niet tien jaar meer door", lacht de winnares van het olympisch mass start-brons in Pyeongchang.

Tijdens de race was ze duidelijk zichtbaar in contact met haar teamgenotes. "Dan vertel ik een beetje: 'dit kan je nu het beste doen doen'. Ik ken hun kwaliteiten en weet waar ze die kunnen gebruiken. Ik vind het leuk om daarmee te helpen. We wisten dat er ook andere rijdsters, zoals Esmee Visser, weg zouden kunnen rijden. Als Elisa daar dan mee wegkomt of Marijke de wedstrijd wint, dan maakt dat me niet uit. Als het maar iemand van de ploeg is." 

Uitzondering
Dat er drie Royal A-ware vrouwen in dezelfde wedstrijd stonden was een uitzondering. In de reguliere competitie mogen er hoogstens twee rijdsters per ploeg de baan in. Omdat er te weinig aanmeldingen waren voor twee races mochten ze nu toch in dezelfde wedstrijd van start, tot genoegen van Schouten. "Aan de ene kant snap ik de regels wel, maar als zij de kans niet krijgen om samen in de A-groep te rijden is dat heel zonde. Zij leren hier veel van en over vier jaar moeten er ook weer mensen op de Spelen staan." 

Bij de heren waren er genoeg wel deelnemers voor twee wedstrijden. In de A-groep werden een aantal wegrijdpogingen gedaan, maar de koers moest toch besloten worden in de eindsprint. Deze werd gewonnen door routinier Arjan Stroetinga, hij klopte ploeggenoot Simon Schouten en Marcel Bosker. "Als je meerijdt kun je het maar beter goed doen", vertelt Stroetinga na afloop. Met liefst acht man in de baan voor Team Royal A-ware (vier koppels) waren er desondanks niet veel afspraken gemaakt. "Ieder ging voor zich en we zagen dit als een goede trainingswedstrijd. Ik heb al zoveel mass starts gereden en weet eigenlijk precies wat ik moet doen."

De volgende mass start wedstrijd staat gepland op 28 oktober in Tilburg. 

Foto Timsimaging