Jorien ter Mors wereldkampioen sprint

Gepost op 05 maart 2018
Jorien ter Mors wereldkampioen sprint

Jorien ter Mors is zondag in het Chinese Changchun wereldkampioen sprint geworden. De rijdster van Team AfterPay is daarmee de eerste Europese wereldkampioen sinds Jenny Wolff in 2008 en de eerste Nederlandse winnaar sinds Marianne Timmer in 2004.

Met een van de Spelen in Zuid-Korea meegenomen Nederlandse vlag om haar schouders vierde Ter Mors haar wereldtitel. "Ik dacht: misschien gaat ie nog van pas komen." Ondanks haar vooruitziende blik had ze geen rekening gehouden met het afzeggen van Nao Kodaira vlak voor de slotafstand. De Japanse, die een kleine voorsprong op Ter Mors had in het klassement, was tijdens het toernooi ziek geworden. "Dat maakte het voor mij iets makkelijker, maar ik had zeker kans gehad als ik tegen Kodaira had gereden. Misschien had dat de titel extra glans gegeven, maar ik ben er nu ook heel blij mee. Het is de perfecte afsluiting van een seizoen met diepe dalen en hoge pieken."

De Twentse kampte in december met ziekte en miste daardoor olympische kwalificatie op de 1500 meter. Die teleurstelling is inmiddels weggespoeld met goud (1000 meter langebaan) en brons (aflossing shorttrack) op de Olympische Spelen en het wereldkampioenschap sprint.

"Ontzettend knap dat ze na de Spelen ook nog het WK wint", aldus coach Dennis van der Gun. "Jammer dat Kodaira eruit ging, ze had graag tegen haar gereden."

Letitia de Jong, de Nederlands kampioen sprint  van Team AfterPay, eindigde als achtste. De Friezin had dat vooral te danken aan twee aardige 1000 meters. "Technisch waren het helaas geen goede races, maar ik heb gevochten voor een goede klassering. En als je aan het begin van het seizoen tegen me had gezegd dat ik achtste op het WK sprint zou worden, had ik dat niet geloofd."

Foto Timsimaging.nl