Harink en Vonk nationaal kampioen marathon

Gepost op 12 juni 2017
Harink en Vonk nationaal kampioen marathon

Berber Vonk en Jordy Harink zijn in Elden bij Arnhem verrassend Nederlands kampioen inlineskaten op de Marathon geworden. Vonk verraste Irene Schouten in de sprint van een overgebleven kopgroep van drie; Harink versloeg op de streep Marcel van Ham.
 

 

De marathonwedstrijd over 42 kilometer bij de dames had veel weg van een afvalkoers. Met nog elf ronden van 1600 meter te gaan waren er nog maar negen dames in koers. 25 dames waren op dat moment met een ronde achterstand door de jury al uit koers gehaald, waaronder Bianca Roosenboom, de kampioene van de afgelopen twee.
 

 

Met nog dik 16 kilometer te gaan was er een kopgroep van zes. Ook deze dunde vervolgens uit, waarna Janita Willems-Crediet, Berber Vonk en Irene Schouten met nog vijf ronden te gaan moesten uitmaken wie de slijtageslag in Elden bij de dames in z’n voordeel zou beslissen.
 

 

Berber Vonk bleek uiteindelijk, tot eigen verrassing, de snelste sprintster. Ze gaf Schouten en Willem-Crediet het nakijken. ”Eerste jaar senioren en dan meteen Nederlands marathon-kampioene, dat verzin je toch niet”, kraaide de gelukkige kampioene direct na de finish, terwijl ze amper op haar benen kon staan van de blaren op haar voeten. ”Het was een zware koers en de klinkers richting de streep maakten het nog zwaarder. Irene was op een gegeven moment kwaad op me dat ik niet genoeg deed in de kopgroep. Maar ik kon echt niet meer. Dat ik het dan in de sprint kon afmaken, had ik niet gedacht.”
 

 

Bij de heren was Jordy Harink een al even verrassende winnaar. Vijfvoudig kampioen Gary Hekman, Crispijn Ariëns en Ingmar Berga werden van tevoren tot de favorieten gerekend. Het was ook Ariëns, de marathonkampioen van 2013 en 2014, die de knuppel in het hoenderhok gooide. Hij ging alleen op pad en pakte zelfs een half minuut voorspong. Nadat er in het peloton lange tijd vooral naar elkaar gekeken werd, was het vooral Hekman die de achtervolging leidde. Hoewel hij nauwelijks medewerking kreeg, slonk de voorsprong van Ariëns wel. Met nog acht ronden te gaan was het peloton weer bij elkaar.
 

 

Een nieuwe kopgroep van vier (Sjoerd den Hertog, Robert Post, Ingmar Berga en Gerwin Smit) hield het daarna een aantal ronden vol. Terwijl de bel ging achterhaalden Marcel van Ham en Jordy Harink de vluchters, waarna de laatste de sprint in zijn voordeel besliste. ”Ongelooflijk, deze overwinning zag ik niet aankomen”, zei een gelukkige Harink, terwijl hij voorover gebogen op een hek leunde. Toen dat groepje van vier wegreed, zat ik in een lastig parket. Ik probeerde er samen met Marcel van Ham naar toe te rijden, maar Marcel nam geen kop over. Op dat moment wist ik niet goed wat ik moest doen, want Marcel kan ook een goede sprint rijden. Uiteindelijk toch maar doorgezet en de sprint aangegaan. Dat het dan lukt is super.”