Cutproof suits

Posted on 28 oktober 2014
Cutproof suits

De laatste weken stapelen de schaatsongelukken elkaar in rap tempo op. Het betreft niet alleen snijwonden, maar ook fracturen aan de rug. Wat kun je voorkomen en hoe kun je dergelijke schaatsongelukken uitsluiten? Dat is de vraag waar heel schaatsend Nederland momenteel antwoord op wil. Volledig voorkomen zal nooit lukken, maar betere voorzorgsmaatregelen lijkt een goed begin.

 

Snijvaste onderpakken

Al geruime tijd zijn wij achter de schermen bezig met een snijvast onderpak voor marathonschaatsers. Snijvaste onderkleding is al lang verkrijgbaar en in bijvoorbeeld in het shorttrack verplicht. Natuurlijk kunnen er in deze pakken marathons gereden worden, maar stugheid en warmte afvoer met een dergelijk pak zorgt voor minder comfortabele schaatsomstandigheden.
 

Concessies

Om het ‘ideale’ pak te creëren voor marathonschaatsers moeten er dus concessies gedaan worden. Hoe dikker de snijvaste stof, hoe stugger het pak en hoe meer warmte het pak zal vasthouden gedurende een intensieve marathon.  Andersom geldt natuurlijk het zelfde. Als de snijvaste stof dunner is, dan zal het pak comfortabeler zitten en beter ademen, maar dat gaat wel ten koste van de snijvastheid van het pak.

Test:

Wij hebben inmiddels enkele pakken ontworpen die deze week al getest worden door verschillende rijders. Marathonschaatsers Ruud Aerts en Jan van Loon testen het pak gisteren in Dronten. Een koude hal.

Bevindingen Ruud Aerts:

Mijn eerste indruk was verrassend positief. Bij snijvaste onderkleding denk je aan een dik, log pak. De minieme dikte van het materiaal stemde mij direct enthousiast. Bij het aantrekken van het pak dacht ik wel meteen dat een XL me beter zou passen dan een maat L. Dit in het achterhoofd houdend ben ik toch met het pak gaan schaatsen. In het begin voelde het vreemd, en warm aan. De bewegingsvrijheid was voor mijn benen niet beperkt, bij het bovenlichaam knelde het pak voornamelijk bij de schouders, maar dat kan ook aan de maat liggen. Later wende het pak wel, toch bleef het erg warm om erin te trainen (zelfs in Dronten).

Ik zou het zelfs erg op prijs stellen als er zo snel mogelijk een pak in XL beschikbaar is om in te rijden. Ik denk dat ik in de afweging tussen het negatieve aspect van de warmte  tegen het positieve aspect van veiligheid, ik de veiligheid voorop stel.

 

Bevindingen Jan van Loon:

Ik heb totaal geen ervaring met een snijvast pak, los van de scheen en enkelbeschermers die er verplicht gedragen moeten worden. Wat me meteen opvalt is dat het pak van Hunter ligt is en dun. Ik vraag me meteen af wat houdt dit tegen als er een schaats vol in mijn been snijdt.

Het pak zit verder goed en ik wordt nauwelijks beperkt in mijn bewegingen. Over de warmteafvoer ben ik ook zeer positief. We hebben getraind in Dronten, een ijshal met winterse temperaturen. Je merkt dat het warmer is, maar zeker voor een ijshal als Dronten niet te warm. Hoe dat gaat bij een marathon in Heerenveen vraag ik me wel af.

 

Na de eerste test gaan we vandaag al aan de slag met de verbeteringen van de snijvaste pakken zodat we op korte termijn de pakken kunnen produceren.